Univerzitet u Sarajevu - Katolički bogoslovni fakultet

Zaziv Duha Svetoga u novoj 2017./2018. akademskog godini na KBF-u u Sarajevu

U ponedjeljak 2. listopada 2017. godine kada Crkva na poseban način slavi spomen Svetih Anđela Čuvara na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu svetim misnim slavljem i zazivom Duha Svetoga započela je još jedna akademska godina.

Na početku svete Mise koju je slavio Vinko kardinal Puljić, nadbiskup vrhbosanski i veliki kancelar Katoličkog bogoslovnog fakulteta, sve prisutne profesore, profesorice i studente u ime uprave fakulteta pozdravio je i zaželio dobrodošlicu dekan preč. Darko Tomašević.

U prigodnoj propovijedi nadbiskup Vinko je pozvao studente da dobro organiziraju svoje vrijeme kako kasnije u životu ne bi žalili za kojim propustom koji su napravili te da sav rad i sve napore koje ulažu u svoje studiranje ulažu za otkrivanje istine jer, kako kaže nadbiskup, čovjekovo znanje i učenje jesu putovi koji svakog pojedinca vode u otkrivanje istine. Nadbiskup je riječima svetog Luke: „Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima.“ (Lk 10,21) pozvao studente da rastu i djeluju u poniznosti te da u toj poniznosti osluškuju glas Duha Svetoga i da budu vjerni svojemu poslanju jer je poslanje dio čovjekova identiteta.

Nakon popričesne molitve studenti i profesori KBF-a su pjevanjem himna O dođi, Stvorče, Duše Svet zazvali Duha Svetoga u novoj akademskoj godini.

Po završetku svetog misnog slavlja svi prisutni profesori, profesorice su se uputili u svećeničku blagovaonicu, a studenti u bogoslovsku blagavaonicu gdje su se okupili i oko obiteljskog stola.

Sveto misno slavlje su pjevanjem i asistencijom animirali bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, a čitanjem prigodnih liturgijskih čitanja studenti laici.