Univerzitet u Sarajevu - Katolički bogoslovni fakultet

Prvo predavanje zajedničkog magisterija na tri teološka fakulteta u BiH

Ovo je jedinstven studij magisterija u svijetu, inovativni korak, kako iz akademske tako i iz teološke perspektive, gdje će studenti sa sva tri teološka fakulteta zajedno nazočiti predavanjima i studirati. Kako javlja bhrt.ba, ove godine studij pohađaju 23 studenta iz BiH i Hrvatske.

Studij će se, osim na KBF-u, provoditi na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu i na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Sveti Vasilije Ostroški u Foči.

Dekan KBF-a preč. dr. Darko Tomašević kazao je kako ovaj studij predstavlja način na koji su vjerske zajednice i Crkve u BiH odlučile na akademskoj razini pokazati koliko su zainteresirane i koliko mogu pomoći u izgradnji bolja budućnosti BiH, prenosi bhrt.ba. „Svi u BiH moraju se što više angažirati na izgradnji bolje budućnosti“, istakao je dekan Tomašević u izjavi za medije, napomenuvši kako je ideja za ovaj studij rođena prije otprilike dvije godine.
Tada su predstavnici organizacije Catholic Relief Services (CRS) bili u posjetu kard. Vinku Puljiću, kada se došlo na ideju, nakon godina zajedničkog rada sva tri teološka fakulteta u BiH, da upravo te obrazovne ustanove mogu dati doprinos izgradnji mira u BiH kroz zajednički program.

Preč. Darko još je dodao kako će ovaj zajednički mirovni studij, gdje će se na teološkoj razini promišljati o tome što Crkve i vjerske zajednice u svojim svetim knjigama i svojoj praksi čine za izgradnju mira, ponudit će studentima, koji već na neki način rade na promociji mira u BiH, još jedan dodatni način.

Navedeni studij rezultat je zajedničkih napora navedenih obrazovnih institucija i projekta Unaprjeđenje međureligijske izgradnje mira. U svibnju ove godine, dekani navedenih fakulteta, Darko Tomašević, Darko Đogo i Zuhdija Hasanović te predstavnik CRS-a za BiH Marc D’Silva, potpisali su memorandum o razumijevanju u vezi s magisterijem.

Preuzeto s Nedjelja.ba/KT