Univerzitet u Sarajevu - Katolički bogoslovni fakultet

U Sarajevu održana promocija knjige ”Vjera i kultura” prof. dr. Franje Topića

U prepunoj sali Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, večeras je promovirana knjiga Vjera i kultura, autora prof. dr. Franje Topića. Radi se o knjizi koja je potaknula ogromno zanimanje stručne i opće javnosti. Tomu svjedoči i respektabilan broj gostiju na sarajevskoj promociji te brojni uglednici iz kulturnog i političkog života, kao i onih iz akademske zajednice. Knjigu su predstavili ugledni izlagači: kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski, zatim Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu i Piergiorgio Sciacqua, dopredsjednik organizacije Movimento Cristiano Lavoratori (MCL) i kopredsjednik Europskog centra za radnička pitanja (EZA).

Prisutnima na promociji prvi se obratio kardinal Puljić. Govoreći o dijelu knjige koji se dotiče života i djela pape Ivana Pavla II, kardinal je podsjetio da je upravo danas, 13. travnja, godišnjica historijske posjete Svetoga Oca Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Nije slučajno da je promocija knjige Vjera i kultura održana u sali koja upravo nosi ime po velikom papi. Ivan Pavao II. veliki je uzor i trajno nadahnuće. Kako bi sačuvali razboritost, etičnost i mirotvorstvo u ovom smušenom vremenu negiranja nekih trajnih vrijednosti, važno je ponovno posegnuti za papinim porukama, smatra kardinal. Govoreći o dijelovima knjige koji ističu važnost dijaloga, kardinal naglašava kako je iznimno važno raditi na kulturi dijaloga. Da bi se dijalog razvijao, vrlo je važno živjeti svoj vlastiti identitet i biti siguran u svoje uvjerenje. Neophodno je da čovjek prihvati sebe kako bi onda prihvatio i Drugog. A voditi dijalog znači priznati drugoga i drugačijeg, zatim upoznati drugog i drugačijeg, a onda i poštivati drugog i drugačijeg. To je temeljno polazište za dijalog, smatra kardinal. U tom kontekstu kardinal izgovara poruku iz evanđelja koja kaže ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga. Dvije krajnosti koje nisu dobre za dijalog su ekstremizam i sinkretizam, smatra kardinal. Niti jedno niti drugo ne vodi uvažavanju drugoga i drugačijeg. U tom smislu kardinal smatra da dijelovi knjige Vjera i kultura koji govore o ovoj temi mogu izazvati čitatelja i potaknuti ga na razmišljanje.

Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Sarajevskog univerziteta, odmah je istaknuo da se radi o vrijednoj, korisnoj i znanstveno-teorijski utemeljenoj knjizi u kojoj Topić pokazuje dosljednost u razmišljanjima i stavovima. Referirajući se na dio knjige koji govori misiji Napretka, te govoreći o važnosti i ideji obrazovanja, Škrijelj ističe kako je upravo autor knjige Vjera i kultura osoba koja je trajno posvećena ovoj misiji i ovoj ideji. Napredak je primjer kako se može živjeti i raditi u kulturi i obrazovanju, smatra Škrijelj. HKD Napredak je i osnovan kao društvo za pomoć mladim osobama, učenicima i studentima, pomažući im da budu korisni i sebi i društvu u cjelini. Škrijelj je podsjetio da su stipendisti Napretka bili nobelovci Ivo Andrić i Vladimir Prelog, kao i čuveni slikar Ismet Mujezinović.

O knjizi Vjera i kultura s neskrivenim je odobravanjem i dubokim poštovanjem prema njenom autoru govorio i Piergiorgio Sciacqua, dopredsjednik organizacije Movimento Cristiano Lavoratori (MCL) i kopredsjednik Europskog centra za radnička pitanja (EZA). Gospodin Sciacqua odmah je na početku svoga izlaganja naglasio iznimnu važnost knjige Vjera i kultura kazavši kako je ona, osim vrijednog znanstvenog prinosa, ujedno i sinteza jednoga rada i života. Topić je, smatra Sciacqua, veliki radnik na polju kulture i na polju kulture dijaloga. To je težak posao koji zahtijeva znanje, upornost, etičku dosljednost i mirotvorstvo, što su Topićeve prepoznatljive osobine. Osvrnuvši se na dio knjige koji govori o radu Hrvatskog kulturnog društva Napredak, gospodin Sciacqua istaknuo je kako Napredak predano radi na afirmaciji studenata i mladih kroz stipendiranje i novčano pomaganje talentiranih studenata i socijalno ugroženih mladih ljudi. Sciacqua nije izbjegao niti balkanski politički kontekst, s posebnim naglaskom na situaciju u Bosni i Hercegovini. On smatra kako je Daytonski mirovni sporazum donio željeni mir na ovim prostorima, ali da nije ponudio dugoročno političko rješenje i stabilnost.

Na kraju se prisutnima obratio autor knjige prof. dr. Franjo Topić, zahvalivši se svima koji su došli na promociju, ujedno pozvavši sve zainteresirane da sutradan, u subotu 14. travnja dođu na konferenciju ”Promicanje dijaloga za održavanje mira: Uloga vjerskih zajednica i radničkih pokreta” koju zajednički organiziraju Hrvatsko kulturno društvo Napredak i organizacija Movimento Cristiano Lavoratori (MCL) iz Rima.

Izvor: hkdnapredak.com