Univerzitet u Sarajevu - Katolički bogoslovni fakultet

Objavljena knjiga o nasilju i oprostu

Katolički bogoslovni fakultet Univerziteta u Sarajevu, u suizdavaštvu s Glasom Koncila – Zagreb, objavio je sredinom svibnja 2018. godine knjigu profesorice moralne teologije na KBF-u, Zorice Maros. Knjiga nosi naslov: Nasilje u etničkim sukobima. Etika otpora, odgovornosti i oprosta. Osim širega uvoda u kojem obrazlaže motive za izbor ove teme, kao i metodološki pristup odabranoj materiji, te osim zaključnog sažetka, knjiga je podijeljena na četiri poglavlja: 1. Nasilje u etničkim sukobima, 2. Antropologija nasilja, 3. Etika otpora i 4. Etika oprosta kao otpor učinjenom zlu.

Kroz čitavu knjigu, izravno ili neizravno, konzultirajući relevantnu recentnu literaturu o spomenutim problemima, autorica nastoji odgovoriti na nekoliko pitanja: Koji su razlozi da se posve običan čovjek u trenu preobražava u monstruma nasilja? Koji povijesni razlozi, ideologije i društveni čimbenici leže u pozadini zastrašujućih nasilnih međuetničkih sukoba u Bosni i Hercegovini i u državama bivše Jugoslavije? Je li čovjek prirodno agresivan i nasilan ili ga društvo i okolnosti čine takvim? Kako kontrolirati i kako se oprijeti uvijek mogućem osobnom nasilju i zavodljivom kolektivnom nasilju koje se nudi kao posve pravedno i normalno rješenje konflikta? Kako oprostiti da oprost ne bude ideološka fraza i novo ponižavanje žrtava nego stvaralački pothvat novoga života i za žrtve i za počinitelje?

Kako su to recenzenti knjige naglasili, knjiga predstavlja izazovan i zahtjevan pothvat interdisciplinarnog znanstvenog istraživanja onih stvarnosti koje čovjeka potiču da čini zlo. Kao takva knjiga je najcjelovitija studija, na našem prostoru, o ljudskom pojedinačnom i kolektivnom (etničkom) nasilju te monografska sinteza teških problema našega vremena i prostora.