Univerzitet u Sarajevu - Katolički bogoslovni fakultet

ZAPOČELA TREĆA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA CTEWC-A (Katoličkih moralnih teologa Crkve u svijetu)

U Katoličkom školskom centru „Sv. Josip“ u Sarajevu 26. srpnja 2018. međunarodna organizacija Catholic Theological Ethics in the World Church (Katolički moralni teolozi Crkve u svijetu) započela je svoju treću međunarodnu konferenciju pod nazivom „Kritično vrijeme za gradnju mostova: katolički moralni teolozi danas“.

Otvorenje međunarodne konferencije upriličeno je u auditoriju KŠC-a, a otvorio ju je James Keenan, SJ, potpredsjednik CTEWC-a i profesor na Boston Koledžu u SAD-u. On je na početku poželio dobrodošlicu te potom nazočnima predstavio vrhbosanskog nadbiskupa metropolitu Vinka kard. Puljića.

U svom obraćanju vrhbosanski nadbiskup je zahvalio organizatorima što su izabrali upravo Sarajevo za mjesto održavanja svoje međunarodne konferencije. „Tema graditi mostove mi je jako draga i bliska i kroz 27 godina kao nadbiskup i kardinal sam svoje djelovanje usmjerio u tom pravcu“, rekao je kard. Puljić i nazočnima pročitao misao našeg nobelovca Ive Andrića koji je rekao kako nema važnijeg posla od građenja mostova. Kardinal je naglasio da se mostovi moraju graditi iz jakih temelja, da je važna i „druga strana obale“, a katolicima Isus Krist treba biti najvažniji temelj.

Potom je apostolski nuncij nadbiskup Luigi Pezzuto pročitao pismo Svetoga Oca upućeno sudionicima međunarodne konferencije u kojemu, između ostaloga, papa Franjo pozdravlja sudionike u gradu koji je simbol pomirenja i izgradnje mira, kao i građenje mostova, ali i mjesto velike patnje i sukoba iz prošlosti. Temu konferencije Papa je nazvao izuzetno važnom i spomenuo činjenicu da u svojim homilijama i obraćanjima često koristi metafore izgradnje mostova nasuprot vođenju ratova. Na kraju pročitanog pisma Rimski biskup je poželio da plodovi međunarodne konferencije teologa koja će se četiri dana odvijati u Sarajevu ima utjecaja na čitavu Crkvu.

Nakon nuncija nazočnima su se obratili Elma Bešlić iz organizacije Mladi za mir; Linda Hogan, potpredsjednica CTEWC-a i profesorica na Trinity Koledžu u Dablinu u Irskoj; Kristin Heyer, profesor na Boston Koledžu u SAD-u; Andrea Vicini, SJ, suradnik na Boston Koledžu u SAD-u; Shaji George Kochuthara, CMI, s Univerziteta Bangalore u Indiji; dr. Darko Tomašević, dekan na KBF-u u Sarajevu; Zilka Šiljak, sa Stanford univerziteta.

Nakon pozdrava prikazan je dokumentarni film Bosnia-Herzegovina: The Rescued Books of Sarajevo.

Na kraju je zamjenik gradonačelnik Sarajeva Milan Trivić pozdravio sudionike međunarodne konferencije na prijemu koji je upriličen u gradskoj Vijećnici.

Drugi dan (27. srpnja 2018.) međunarodne konferencije katolički teologa započeo je Sv. misom u crkvi Kraljice Sv. Krunice koja se nalazi u sklopu zdanja KŠC-a Sv. Josip. Euharistijom je predsjedao Roman Globokar, docent moralne teologije na Teološkom fakultetu u Ljubljani, a koncelebrirali su svećenici sudionici konferencije.

Potom je u auditoriju škole upriličen plenarni panel pod nazivom Zašto se povezujemo? To jest bio je govor o osobnim iskustvima onih koji su dio mreže CTWCT-a. Na panelu su govorili Antonio Autiero, profesor emeritus moralne teologije s Univerziteta u Muensteru u Njemačkoj a pročitano je i izlaganje Paula Schotsmansa, profesora emeritus medicinske etike s univerziteta  u Leuvenu u Belgiji, koji nije mogao doći. U panelu je sudjelovali i sr. Vimala Chenginimattam, CMC, s fakulteta religijskih studija iz Bangalorea u Indiji; Gusztáv Kovács, profesor filozofije na teološkom fakultetu u Pečuhu u Mađarskoj te Margaret Ssebunya, doktorandica na fakultetu u Durbanu u Južnoj Africi a koja je iz Ugande, Zorica Maros s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu te Nhu Y Lan Tran, profesorica moralne teologije u Ho Chi Minu u Vijetnamu.

Nakon kratke pauze upriličena su sjećanja na pokojne članove CTEWC-a, a za svakog preminulog od posljednjeg susreta upaljena je svijeća te je izmoljeno Opijelo.

Potom su u športskoj dvorani KŠC-a upriličene Poster sesija A i B, s prezentiranjem više od 120 radova sudionika diljem svijeta s različitih polja teologije, moralne etike, bioetike i slično gdje su doktorandi i profesori prikazali čime se trenutno bave u svojem znanstvenom istraživanju.

Poslije pauze organizirana je druga plenarna rasprava koja je obrađivala određene teme. Naime, plenarna rasprava je bila podijeljena po kontinentima tako da je tema za Afriku bila teologija oslobođenja; za Aziju međureligijski dijalog; Europu ljudska prava; Latinsku Ameriku teologija u narodu te za Sjevernu Ameriku kreposna etika u društvenom kontekstu. Moderator je bila Linda Hogan, profesorica ekumenizma na Sveučilištu u Dublinu u Irskoj.

U popodnevnim nevladina organizacija Mladi za mir (Youth for peace) iz BiH je podijelila svoja iskustva rada u toj organizaciji.

Na kraju je šest moralnih teologa iz Kolumbije/Meksika, Filipina, Južne Afrike, SAD-a, Egipta/Libanona te Indije iznijelo svoje molitve koje su odražavale stanje u tim područjima a koje su prije svega bile molitva za mir.

KT