Univerzitet u Sarajevu - Katolički bogoslovni fakultet

Završen 43. Međunarodni simpozij profesora filozofije i teologije

Dana 25. 4. 2019. nastavljen je 43. Međunarodni simpozij profesora filozofije i teologije hrvatskog govornog područja koji se održavao u Sarajevu. Drugi dan simpozija kojeg organizira KBF iz Zagreba, u suorganizaciji KBF-a u Sarajevu i Franjevačke teologije iz Sarajeva održavao se na Franjevačkoj teologiji u Nedžarićima.

Susret je započeo u jutarnjim satima, te je nakon pozdrava dekana Franjevačke teologije, dr. sc. Danimira Pezera uslijedilo predavanje doc. dr. sc. Andree Filić, s KBF-a u Zagrebu koja je održala zanimljivo predavanje naslovljeno „Šagi-Bunićev doprinos osvjetljivanju kristološke problematike između Efeškog (431.) i Kalcedonskog (451.) koncila. Percepcija i recepcija rezultata njegovih istraživanja u djelima inozemnih autora“. Profesorica je, o 20 godišnjici smrti Šagi-Bunića, prikazala njegov život, kao i veliki doprinos otačkoj teologiji, posebno zbog činjenice da su se neki najpoznatiji otački teolozi služili znanstvenim otkrićima Šagi-Bunića.

Drugo predavanje naslovljeno „Guardinijev doprinos kršćanskoj antropologiji u mišljenju dijalektičkog jedinstva čovjeka“ održao je doc. dr. sc. Davor Šimunec, profesor dogamtske teologije na KBF-u u Zagrebu.

Nakon kratke stanke, prisutne je pozdravio i provincijal franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić zaželjevši dobrodošlicu u franjevačko zdanje na Nadžarićima.

Zadnje jako zanimljivo predavanje održala je izv. prof. dr. sc. Zorica Maros s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu pod naslovom „Zlo nasilja i etika otpora“. Sve tri predavanja izazvala su plodnu raspravu, nakon koje je i završen četrdeset i treći po redu simpozij profesora filozofije i teologije, koji je ove godine okupio profesore iz Rijeke, Zadra, Zagreba, Đakova i Sarajeva.