Univerzitet u Sarajevu - Katolički bogoslovni fakultet

Održan simpozij „Trebinjsko-mrkanska biskupija za vrijeme posljednjeg biskupa ordinarija Nikole Ferića (1792.-1819.) i nakon njega“

Prigodom 200. obljetnice smrti posljednjeg trebinjsko-mrkanskog biskupa Nikole Ferića u pastoralnom centru Trebinjsko-mrkanske biskupije Sarsenterum u Stocu, 13. svibnja 2019. održan je simpozij pod naslovom: Trebinjsko-mrkanska biskupija za vrijeme posljednjeg biskupa ordinarija Nikole Ferića  (1792.-1819.) i nakon njega. Simpozij je organizirala Trebinjsko-mrkanska biskupija u suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom iz Sarajeva i Teološko-katehetskih institutom iz Mostara.

Simpozij je, kao glavni moderator, otvorio dr. Milenko Krešić, svećenik Trebinjsko-mrkanske biskupije i profesor crkvene povijest na KBF-u i TKIM-u. Pozdravivši predstavnike suorganizatora, Crkve i političko-javnog života prof. Krešić je istakao da će se za koji dan napuniti 200. godina kako Trebinjsko-mrkanska biskupija nema vlastitog biskupa ordinarija i kako je taj događaj povod da se vidi što je bilo s Trebinjsko-mrkanskog biskupijom  u vrijeme njezinih vlastitih biskupa, posebno u vrijeme posljednjeg biskupa Ferića i što se događalo nakon njegove smrti u vrijeme kad je Trebinjsko-mrkanska biskupija bila pod upravom dubrovačkih i mostarsko-duvanjskih biskupa. Poslije prof. Krešića, nazočne, među kojima treba istaći studente TKIM-a i učenike završnih razreda srednje škole iz Stoca, pozdravili su u ime mostarsko-duvanjskog biskupa generalni vikar mons. Željko Majić te u ime općine Stolac, načelnik gosp. Stjepan Bošković.

Prvi dio simpozija imao je teološko-pravni karakter. U ovom dijelu nastupila su trojica predavača: Dr. Hrvoje Kalem na temu: Biskup – vidljivi princip i temelj jedinstva u svojoj mjesnoj Crkvi, Mr. Nikola Menalo: Pravni položaj Trebinjsko-mrkanske biskupije i Mons. dr. Ratko Perić: Biskupi Trebinjsko-mrkanske biskupije. Drugi dio simpozija bio je povijesni, odnosno teme izlagača bile su povijesnog karaktera. U ovom dijelu nastupili su: Dr. Milenko Krešić s temom Trebinjsko-mrkanska biskupija u vrijeme biskupa Nikole Ferića, Dr. Petar Vrankić Politička i crkvena previranja u Dalmaciji i susjednoj Hercegovini krajem 18. i početkom 19. stoljeća, Dr. Marinko Marić, Tragom nekretnina Trebinjsko-mrkanske biskupije na dubrovačkom području nakon smrti biskupa Nikole Ferića i  Dr. Božo Goluža, Pitanje granica Trebinjsko-mrkanske biskupije u kontekstu ponovno uspostave redovite crkvene hijerarhije u BiH. Kako se vidi, prva tema ovoga dijela simpozija govori o prilikama u biskupiji u vrijeme posljednjeg biskupa, a sljedeće tri povezane s vremenom poslije njegove smrti. Zbog političkih i crkvenih previranja u Dalmaciji i Hercegovini krajem 18. i početkom 19. stoljeća prestalo je imenovanje trebinjsko-mrkanskih biskupa. Posjedi i nekretnine biskupije na području Dubrovnika, kojih nije bilo malo, u kasnijim državama – Jugoslavijama su, bilo kroz agrarnu reformu bilo kroz nacionalizaciju, oduzete a granice biskupije u vrijeme Austrougarske Monarhije prekrojene na štetu Trebinjsko-mrkanske biskupije.

S 200. obljetnicom smrti posljednjeg trebinjsko-mrkanskog biskupa poklopila se i 100. obljetnica smrti posljednjeg provikara Trebinjsko-mrkanske biskupije don Lazara Lazarevića. Prigodnu temu 100. obljetnica smrti don Lazara Lazarevića (1919.-2019.) izložio je Mr. Željko Majić. Također, još dok je Trebinjsko-mrkanska biskupija bila pod upravom dubrovačkih biskupa zabilježen je pokušaj gradnje katoličke crkve u Trebinju, koja u tome gradu po kojem biskupija nosi ime, nije postojala još od kraja Srednjeg vijeka. Temu: Pokušaj gradnje katoličke crkve u Trebinje pred kraj osmanske vladavine (1872.-1879.) izložio je Dr. Marijan Sivrić.