Univerzitet u Sarajevu - Katolički bogoslovni fakultet

Obilježen blagdan sv. Luke – dan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

Euharistijskim slavljem u sjemenišnoj crkvi sv. Ćirila i Metoda u Sarajevu i prigodnom akademijom u dvorani Pavla VI. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, 19. listopada 2020. obilježen je Dan Katoličkog bogoslovnog fakulteta (KBF) Univerziteta u Sarajevu koji je za svog zaštitnika uzeo sv. Luku evanđelistu čiji se blagdan ove godine poklopio s nedjeljom, 18. listopada.

Svetu misu predvodio je veliki kancelar KBF-a kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, uz koncelebraciju profesora i sjemenišnih odgojitelja te drugih svećenika i sudjelovanje bogoslova i drugih studenata i studentica na KBF-u, časnih sestara i drugih vjernika.

U svom pozdravu dekan KBF-a preč. dr. sc. Darko Tomašević istaknuo je da ovom Svetom misom žele zahvaliti Gospodinu na svim milostima i blagodatima koje im je udijelio te za uspješan završetak školovanja današnjih slavljenika diplomanata.

Uvodeći u Misno slavlje kardinal Puljić zahvalio je dekanu Tomaševiću za upućene riječi te uputio pozdrav svim prisutnima i poželio da svi zajedno mole zagovor sv. Luke kako bi se u njima probudio interes za upoznavanje Isusa i usvajanje njegova nauka, što je, kako je kazao, i smisao ovog Fakulteta. U prigodnoj propovijedi podsjetio je da je prvotna svrha KBF-a formacija budućih svećenika i vjeroučitelja „koji će imati u središtu svoga zvanja i poslanja Isusa uskrsloga“. „Kao što je Luka upoznao Isusa preko sv. Pavla, učitelja vjere i misionara, tako, na svoj način, naši studenti upoznaju Isusa Krista preko svojih profesora. Kao što je Pavao itekako svjedočio dok je govorio…, na svoj način svi naši djelatnici-profesori ovdje, i svi djelatnici na Fakultetu, dok naviještaju, trebaju svjedočiti. Tada ćemo biti uvjerljivi“, kazao je kardinal Puljić ističući da je potrebna krepost poniznosti za istinsko upoznavanje Isusa Krista i izgradnju uvjerenja utemeljenog na Kristovu evanđelju. „Bog se malenima objavljuje. Mi živimo u vremenu gdje je ta krepost istjerana iz društva. Ne samo iz društva, nego iz osobnoga života“, upozorio je kardinal Puljić pojasnivši da istinska poniznost znači biti svjestan svojih granica, ograničenosti, ljudskosti, krhkosti, grešnosti i ovisnosti o Bogu jer „sve što imamo, što jesmo, dar je Božji“.

Kardinal Puljić upozorio je, također, da „tamo gdje nema poniznosti, nema ni duha Božjega… tamo je duh ovoga svijeta – interes i sebičnost“. Podsjetivši da je sv. Luka najljepše prikazao Isusovo djetinjstvo, na način da je prvo sam razumio a onda napisao s namjerom da i drugima prenese tu spoznaju, kazao je da je to sv. Luka mogao učiniti samo vođen Duhom Svetim jer se „samo ponizni daju voditi Duhom Svetim“. Dodao je da su svi koji odgajaju u ovoj instituciji zapravo u ulozi Pavla koji odgaja Luku, a da je središte ovog studija Isus Krist. „Njegova Crkva, njegova riječ, spas duša, kraljevstvo Božje – to je središte ovog studija. Zato, nemojmo dozvoliti da izgubimo svoje identitete unatoč svih kriza koje prolazimo, unatoč svih uključenja u državnu strukturu, naš identitet mora biti prepoznatljiv: formacija navjestitelja evanđelja, formacija onih koji će Krista nositi, njegovu žrtvu prikazivati i istinski svjedočiti!“, poručio je kardinal Puljić.

Na kraju sv. mise, koju je skladnim pjevanjem animirao Zbog bogoslova Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa Stjepan Hadrović pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, uslijedio je zaziv Duha Svetoga za sretan početak nove akademske godine.

Nakon Misnog slavlja uslijedio je svečani akademski čin kojega je moderirao bogoslov Josip Papak, a program je započeo pjevanjem studentske himne Gaudemaus igitur, koju je predvodio bariton Dragan Pavlović uz klavirsku pratnju Danijela Žontara.

Riječi pozdrava i dobrodošlice uputio je dekan Darko Tomašević koji je poimence pozdravio kardinala Puljića, predstavnike drugih fakulteta i institucija (Zuhdiju Hasanovića s Fakulteta islamskih nauka, fra Danimira Pezera s Franjevačke teologije, predstojnika Teološko-katehetskog instituta u Mostaru Marka Šutala, prodekanicu za nastavu i studente KBF-a u Đakovu dr. Suzanu Vuletić), profesore, studente i sve nazočne. Ukratko je predstavio djelovanje KBF-a u akademskoj 2019./2020. godini spomenuvši organiziranje nekoliko znanstvenih skupova, kojih je radi epidemiološke situacije bilo manje nego li prošlih godina, kao i teoloških tribina te razna izdanja. Izvijestio je da u protekloj godini ostvareno nekoliko važnih projekata, te podsjetio da je tijekom prošle akademske godine umirovljeni profesor KBF-a prof. dr. Niko Ikić promoviran u zvanje profesora emeritusa. Kazao je također da je tijekom prošle akademske godine, u dva termina (studeni 2019. i rujan 2020.) sedamnaest studenata završilo integrirani filozofsko-teološki studij i postiglo zvanje magistar teologije „Diplomanti su ‘šlag na tortu’ našeg rada i sretni smo radi njih.“, kazao je dekan Tomašević koji je na kraju obraćanja zahvalio svim donatorima (crkvenim organizacijama Renovabisu, Kirche in Not, Federalnom ministarstvo obrazovanja, CRS-u, Fondaciji Konrad Adenauer Vrhbosanskoj nadbiskupiji), kao i svim prijateljima i poznanicima koji ih prate svojim molitvama i žrtvama. „Da nije bilo njih, naš rad i projekti koje smo ostvarili, ne bi bili mogući.“, istaknuo je dekan Tomašević zahvalivši potom svim uposlenicima KBF-a „bez čijeg doprinosa i nesebičnog davanja ova ustanova ne bi ni postojala.“ Prisjetio se i preminulih uposlenika Vikice Vujice te don Nike Luburića koji su, kako je kazao, ovozemaljski život prerano završili. „Neka uživaju u slavi nebeskog Oca, a s naše strane zahvala za sve što su učinili za KBF“, kazao je dekan Tomašević.

U svom obraćanju kardinal Puljić uputio je čestitku svim djelatnicima i studentima KBF-a, a posebnu čestitku uputio je novim magistrima teologije.

Uslijedilo je prigodno predavanje na temu „Stridon – mjesto rođenja svetog Jeronima“ koje je pripremio docent dr. Josip Knežević koji od akademske godine 2019./2020. na KBF-u Univerziteta u Sarajevu u zvanju docenta predaje kolegije na katedri patrologije i kršćanskog nauka.

Prije svečanog čina dodjele diploma magistrima teologije, dekan Tomašević poručio im je da znanje koje su stekli trebaju prenositi drugima te biti svjesni da njihovo školovanje nije i ne smije biti završeno. „Vi ćete sada biti ti od kojih će se očekivati da vaše riječi i vaše poučavanje bude mudro. I mudro i časno i pošteno i ‘po Božju’. Sve vam to želim!“, poručio je dekan Tomašević.

Diplome o uspješno svršenom filozofsko-teološkom studiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu primilo je 17 novih magistara teologije, što je od 1990-tih godina jedna od najbrojnijih generacija: Josip Antukić, Juan Ignacio Arellano, Marin Babić, Sanja Bakula, Ivica Blažević, Nikolina Cvitanović, Josip Dedić, Jesus Antonio Gazquez Hernandez, Jadranko Kurt, Marijana Matošević, Nikola Pavlović i Marcel Tunjić. Iz opravdanih razloga bili su odsutni: Tomislav Barišić, Vedran Ćosić, Blaženko Duvančić, Sandro Jurešić i Josipa Miler.

Pri kraju akademiju dodijeljena je i nagrada „Velikog Kancelara“ vlč. Josipu Dediću koji je ostvario najbolji uspjeh u cjelokupnom studiju s prosjekom 9,77 i „Nagrada Dekana“ bogoslovu Ivanu Matijeviću koji je ostvario najbolji uspjeh u prethodnoj akademskoj godini s prosjekom 9,58).

Povelju zahvalnosti, povodom umirovljenja, naknadno će primiti profesori dr. Ante Pavlović i mr. Tomo Knežević koji nisu mogli biti nazočni na ovom akademskom činu, a priznanje za nastavni rad uručeno je vlč. Marku Stanušiću.

Tijekom akademskog čina bariton Dragan Pavlović, uz klavirsku pratnju kompozitora Danijela Žontara, otpjevao je napolitansku pjesmu Funiculì, Funiculà i Agnus Dei Georgesa Bizeta. (kta)

WordPress Image Gallery Plugin