Univerzitet u Sarajevu - Katolički bogoslovni fakultet

PREDSTAVLJENA KNJIGA DR. SC. KRUNOSLAVA DRAGANOVIĆA

U četvrtak, 16. rujna, u 19:30h u prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu upriličeno je predstavljanje knjige “Katalog župa i nazadovanje katoličkog elementa u Bosni i Hercegovini u XVII. stoljeću”.

Ova knjiga je zapravo habilitacijski studiji kojeg je Krunoslav Draganović izradio 1940. povodom natječaja na upražnjeno mjesto za docenta na katedri Crkvena povijest i druge pomoćne znanosti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Izdanje koje je izdao Hrvatski povijesni institut u Rimu u suradnji s Papinskim hrvatskim zavodom Sv. Jeronima i Katoličkim bogoslovnim fakultetom u Sarajevu priredio je mr. sc. vlč. Bojan Ivešić.

Na početku upriličenog predstavljanja pozdravnu riječ uputio je vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić koji se kratko dotakao i života pokojnog svećenika Vrhbosanske nadbiskupije. “Nažalost, mi smo živjeli u vremenu kad je Udba uspjela tako nametnuti iskompleksiranošću našim velikanima, zato je jako važno raskrinkati neke stvari koje nisu utemeljene. Zato je vlč. Bojan posegnuo tražiti te podatke i pratio sam kako je sve to on nalazio i radovao sam se. Bio sam radostan da se odlučio da se to tiska. Bit ću još radosniji ako naša javnost hrvatska i katolička posegne da upoznamo… Kaže jedan aforizam: ‘Narod koji ne zna svoju prošlost, nema budućnosti.’ (…) Tako čitajući ovu knjigu upoznajemo prošlost Crkve, što je sve ona prolazila. Zanimljiv je taj pisac, koliko god je znanstvenik, pisao je čitljivim stilom, tako da ne treba biti akademik ili nastavnik da se njegovi radovi čitaju”, rekao je kardinal i zahvalio je vlč. Bojanu, izdavačima, predstavljačima.

Izrazio je nadu da će misao o dr. Draganoviću i njegovom radu i opusu biti prisutnija u javnosti. “Stalo mi je da se ta magla koja se navukla na njega raskrinka i da se pokaže ono svjetlo koje je istinski taj svećenik pokazao, dokazao, osvjedočio i ostavio svijetli trag. Želim vam ugodnu večer, da slušate, da vas izazove, da posegnete čitati ovu knjigu”, zaključio je nadbiskup.

Nakon što ga je najavio moderator doc. dr. sc. vlč. Oliver Jurišić, profesor na KBF-u i župnik katedralne župe Srca Isusova u Sarajevu, o knjizi je govorio ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije dr. sc. vlč. Mirko Šimić. Na samom početku obraćanja pojasnio je kako je djelo ispisano na 155 stranica i podijeljeno u tri dijela. Prvi dio govori o gubitcima Katoličke Crkve prije XVII. stoljeća, drugi se bavi katalogom katoličkih župa u XVII. stoljeću, a treći govori o propadanju katoličkih krajeva Bosne u istom tom razdoblju.

“Ovdje bih podcrtao nekoliko misli koje smatram vrijednim iz obrade mr. Ivešića. U uvodnim mislima govora o sveučilišnom prof. Draganoviću, kako ga je naslovio mr. Ivešić, uočih zanimljiv detalj razumljiv ljudima koji žive u ovim područjima. Naime, uz to što je Draganović bio ‘pop’ kako su mu tepali komunisti i ostala literarna piskarala tzv. nadahnute srpske misli, čujemo da su ga neki drugi nazivali među ostalim i ‘majstorom’, ali i ‘efendijom’ što su po mom razumijevanju ovih pojmova, određene vrijednosnice, koje su upozoravale na njegov društvenu utjecaj odnosno poštovanje od strane njegovih sugovornika, suradnika i ljudi koji su ga okruživali”; objasnio je vlč. Šimić podsjećajući na vrijednost svećenika i povjesničara te u nastavku nazočnim približio samo djelo.

“Ovdje ću se zaustaviti i zahvaliti autoru mr. Ivešiću što nam je omogućio ovim djelom osvježiti um sjećanja na minulo vrijeme. Ovo izvanredno djelo dr. Draganovića o tragičnim stradanjima katoličanstva u BiH ostaje trajno bdjeti nad svakim katolikom u ovoj zemlji”, zaključio je dr. sc. vlč. Mirko Šimć.

Uslijedilo je obraćanje izvanrednog profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu dr. sc. vlč. Dubravka Turalije koji je odmah na početku podsjetio kako djelo obrađuje župe na teritoriju tadašnjeg „bosanskog vilajeta i svih njegovih sandžakata“. “Ova njegova habilitacijska disputacija, što je večeras predstavljamo kao knjigu, bila je poput pisma u boci koje se probijalo morem neobrađene prostrane arhivske građe dok se konačno nije smirilo u ‘Ivešića vali’, u zatonu ozbiljnog istraživača i povijesnog novajlije koji ne samo da marno peče svoj zanat nego se rukama laća i ozbiljnog alata kojim se kako već vidimo itekako vješto koristi”, slikovito je objasnio vlč. Turalija ističući kako su i Draganović i Ivešić napravili velik posao.

“I kao što je nekada Ujević poticao svoje književne novake da čitaju i da se uče od Matoša, tako mislim da bi i novajlije iz povijesne znanstvene oblasti trebali čitati i učiti od Draganovića. Jer kada Krunoslav Draganović piše tada stvara remekdjelo. On se izdaleka jasno primiče svojemu fokusu i obara se na njega. Draganović ne samo da vješto operira postojećim dokumentima nego ih rastvara kako bi dobio novo svojstvo”, naglasio je i u nastavku predstavljanja se posebno osvrnuo na razliku između popisa i kataloga i upravo razloga zbog kojeg Krunoslavovo djelo u nazivu ima taj pojam “katalog”.

Na kraju se publici obratio priređivač djela mr. sc. Bojani Ivešić koji je prvo pozdravio sve nazočne. “Ja ću poći malo na drugu stranu i oslikati kako sam došao do ove studije i kako se rodila ideja da se ovo publicira. Do ove studije koja večeras pred nama stoji u ovakvom obliku kakva jest ja sam došao izrađujući svoju licencijatsku radnju, istražujući osobni arhiv, pisanu arhivsku ostavštinu dr. Draganovića. Kako sam to naglasio u svom uvodnom članku, ona nije bila cjelovita kao što su artikulirala i prethodna dvojica predstavljača. Ja uopće nisam znao u koju je svrhu ona služila i zašto je nastala. Tek nakon što sam zamolio mons. Jurja Batelju da mi u arhivu KBF-a u Zagrebu potraži dokumentaciju o Draganoviću i njegovom imenovanju na Katedri Crkvene povijesti KBF-a u Zagrebu, dobio sam dokumente iz kojih sam uvidio o čemu se radi. (…) Ne želim večeras ulaziti na sklizak teren i govoriti o Draganovićevim rodoljubnim i nacionalnim zaslugama ili propustima. Večeras smo govorili o Draganoviću kao znanstveniku i historiku i na tome ćemo ostati, ali ipak možemo dodati kako je kao povjesničar Draganović istraživao i pisao povijest, ali isto tako stvarao suvremenu hrvatsku povijest jer je i sam objekt znanstvenog istraživanja i pisanja”, rekao je vlč. Bojan među ostalim.

Na kraju je zahvalio svima onima koji su na neki način bili dio procesa nastanka djela Katalog župa i nazadovanje katoličkog elementa u Bosni i Hercegovini u XVII. stoljeću.

Podsjećamo kako je ista knjiga predstavljena i u Gradskoj kavani Doma kulture u Žepču, 24. kolovoza.

nedjelja.ba