Univerzitet u Sarajevu - Katolički bogoslovni fakultet

PROMOCIJA KNJIGE O CRKVI U MAKEDONIJI

Povodom obljetnice dolaska Svetoga Oca pape Franje 7. svibnja 2019. u Makedoniju, u četvrtak 5. svibnja 2022., u Filharmoniji u Skopju upriličena je promocija Zbornika radova sa Studijskog dana održanog 10. studenoga 2018. „Katolička Crkva u Makedoniji kroz povijest“ kao i monografije „Povijesni posjet Svetog Oca – prva makedonska dobrodošlica papi Franji“.

Promotor zbornika radova „Katolička Crkva u Makedoniji kroz povijest“ bio je izv. prof. dr. sc. Milenko Krešić, profesor crkvene povijesti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, dok su promotori monografije „Povijesni dolazak Svetog Oca“ bili dr. Viktor Dimovski glavni koordinator u organizaciji za papin dolazak i ravnatelj agencije narodne sigurnosti, zatim kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski u miru te bivši predsjednik Makedonije prof. dr. sc. Đorđe Ivanov.

Događaju su nazočili predstavnici državnih i lokalnih vlasti, diplomatskog zbora, arhiepiskop Makedonske pravoslavne crkve gospodin Stefan, kao i predstavnici drugih vjerskih zajednica, svećenici i časne sestre, te mnogi uzvanici kulturnog i društvenog života.

Događaj je započeo glazbenom točkom Laudate Dominum omnes gentes Wolfganga Amadeusa Mozarta koju je na violini izvela Julija Nelkovska, potom je moderator Đorđe Kalajdžiev pozdravio sve prisutne i pozvao da riječ dobrodošlice uputi domaćin – biskup skopski i eparh strumičko-skopski mons. dr. Kiro Stojanov.

Biskup Stojanov je pozdravio sve prisutne osobito izrazivši svoju zahvalnost promotorima te kazao: „Nekad nam se nameće opasnost da budemo uplašeni od trenutnih izazova, a u biti kad pogledamo unazad ti izazovi nikad nisu izostali. Važno je da znamo iz čega smo iznikli i na čemu rastemo danas da bi ostavili svijetli trag budućim generacijama. Sve će nam to najbolje objasniti Zbornik ‘Katolička Crkva u Makedoniji kroz povijest’.“ Posjet pape Franje biskup je opisao kao radostan događaj, „Božji dar i izraz ljubavi prema Crkvi i Domovini“.

Zatim je dobrodošlicu izrazio direktor Komisije za odnose s vjerskim zajednicama i religioznim grupama Darijan Sotirovski koji je u svom obraćanju istaknuo da je osnova na kojem bi trebale biti utemeljene sve politike tradicija, kultura i živa predaja svjedočanstva. „Nove i buduće generacije moći će preko ovog Zbornika i Monografije vidjeti kakve smo velike dane živjeli, kao i ideje i povijest koja ostaje da govori poslije svih nas,“ istaknuo je Sotirovski.

Profesor crkvene povijesti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, izv. prof. dr. sc. Milenko Krešić, ujedno i urednik Zbornika „Katolička Crkva u Makedoniji kroz povijest“, upoznao je prisutne da je knjiga sa međunarodnog znanstvenog skupa održanog u Skopju 10. studenoga 2018. u organizaciji Katoličke Crkve u Makedoniji i Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, objavljena na makedonskom i hrvatskom jeziku na 300, odnosno 600 stranica 2021. godine. Kroz devet radova Zbornik obrađuje Katoličku Crkvu u Makedoniji, obadva obreda, kroz povijesnu teološku i kanonsko-pravnu prizmu.

Dr. Viktor Dimovski glavni koordinator u organizaciji za papin dolazak i trenutni ravnatelj Agencije narodne sigurnosti istaknuo je da je papin dolazak od povijesne važnosti za državu i za građane svih vjerskih i etničkih zajednica kao i za unutarnju koheziju i zajednički suživot. „Papine posjete uvijek su gledane kao izravan prinos u izgradnji regionalnog i svjetskog mira, a u datom kontekstu posjet pape Franje predstavlja priznavanje uloge makedonske države i našeg miroljubivog naroda u ovim procesima i zato monografija koju danas promoviramo jest i bit će najbolje svjedočanstvo za sve to,“ kazao je Dimovski.

Vrhbosanski nadbiskup u miru kardinal Vinko Puljić je kazao: „Živimo u vremenu kad nas svaki dan zatrpavaju vijestima, tako da čovjek teško može interiorizirati informacije i doživljaje. Zato je potrebno neke stvari zabilježiti riječima i slikom, kako bi mogli sačuvati ne samo sjećanje, nego pamćenje koje će pomoći da dublje doživimo i proživimo događaje. Papa dolazi da izrazi svoju blizinu i da posvjedoči vjernicima da nisu sami, da nisu napušteni da i te kako pripadaju jednoj velikoj obitelji bez obzira na jezik, kulturu i narodnost. Papa je poručio građanima Makedonije da nastave njegovati suživot u multietničkoj i multireligijskoj zemlji. On promiče kulturu susreta, bratstva i suživota. Svjestan je da suživot nije lagan, ali mozaici s više boja stvaraju ljepotu života. Također je pozdravio napore Makedonije i drugih balkanskih zemalja da pristupe Europskoj Uniji ističući kako bi Skopje moglo uzeti za primjer sv. Majku Tereziju rođenu u tom gradu kao uzor u izgradnji zajedničke sudbine.“ Kardinal je podsjetio da je Papa pohvalio Državu i Crkvu za organizaciju dolaska te citirao papu „vidim ovdje Crkvu koja diše s oba plućna krila latinskim i bizantinskim obredom, te koja uvijek udiše novi obnoviteljski zrak Duha Svetoga.“

Bivši predsjednik Makedonije prof. dr. sc. Đorđe Ivanov je istaknuo da su dosadašnji odnosi Države sa Svetom Stolicom preko kulturnih, obrazovnih i diplomatskih odnosa doprinijeli da se ostvari dolazak Svetog Oca u Skopje. „Apostolski posjet pape Franje imao je nekoliko svojstava. Kao prvo, radilo se o državnom posjetu koji je ostvarena prigodom 25. obljetnice od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Vatikana i Makedonije. Potom priznanje Katoličkoj Crkvi u Makedoniji organiziranoj kroz dva obreda, kao i posjet rodnom gradu sv. Majke Terezije.“ Također je istaknuo da su zajednički odnosi Makedonije i Svete Stolice vidljivi preko manifestacije „Makedonija u čast sv. Kirilu“, koja se, svake godine u mjesecu svibnju, održava u Rimu od 1969. godine; zatim su vidljivi kroz susrete sa Svetim Ocem, državnim tajnikom. Kao rezultat kulturne suradnje mnogi svećenici i akademske osobe iz Makedonije školovali su se u Vatikanu, a isto tako Vatikan je otvorio tajne arhive za istraživače iz Makedonije. Postoji i dobar odnos sa dječjom klinikom Bambino Gesu u Rimu.

Događaj je završio skladbom Ave Marija Franza Schuberta, koju je na violini odsvirala Julija Nelkovska.

(kta/Davor Topić)