Univerzitet u Sarajevu - Katolički bogoslovni fakultet

ODRŽANA PROMOCIJA NOVIH MAGISTARA MASTER STUDIJA

U utorak 31. svibnja 2022. godine u Umjetničkoj Galeriji Bosne i Hercegovine održana je promocija magistranata master studija Međureligijski studiji i izgradnja mira – studij koji zajednički organiziraju i izvode Katolički bogoslovni fakultet Univerziteta u Sarajevu, Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu i Pravoslavni bogoslovni fakultet sv. Vasilije Ostroški u Foči Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Studij se izvodi uz financijsku potporu američke humanitarne organizacije Catholic Relief Services. Ovo je prva promocija koja je održana od pokretanja studija tj. od 2017. godine. Od tada 11 studenata je uspješno završilo ovaj studij od kojih je 10 studenata sudjelovalo na promociji.

Na svečanoj akademiji prisustovali su između ostalih: prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta uz Sarajevu, prof. dr. Milan Kulić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Vinko kardinal Puljić, nadbiskup vrhbosanski u miru, prof. dr. Dževad Hodžić, direktor uprave za obrazovanje i nauku IZ u BiH, predstavnik reisu-l-uleme dr. Huseina ef. Kavazovića, g. Jacob Finci, predsjednik Jevrejske općine u Bosni i Hercegovini, prof. dr. Aleksandra Nikolić, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, Nj. e. Yasser Sorour ambasador Egipta u Bosni i Hercegovini, prof. dr. Vladislav Topalović, dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta i predsjedatelj Zajedničkog vijeća Master studija, prof. dr. Ahmet Alibašić, prodekan za nastavu Fakulteta islamskih nauka, prof. dr. Darko Tomašević, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, g. Kevin Hartigan, regionalni direktor Catholic Relief Service, Sanela Imamović, predstavnik CRS BiH/Balkan, profesori i djelatnici sva tri teološka Fakulteta kao  i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, čiji su profesori također predavači na ovome studiju, te ostali prijatelji i gosti novih magistranata.

Nazočnima na akademiji obratili su se: prof. dr. Vladislav Topalović, prof. dr. Rifat Škrijelj, prof. dr. Milan Kulić i g. Kevin Hartigan. U svojim govorima istaknuli su jedinstvenost ovoga studija u svijetu, njegov značaj za bosansko-hercegovačko društvo kao i svesrdnu podršku daljnjem razvoju ovoga programa. Svečanu akademiju moderirao je g. Haris Bilalović a uzveličali su je svojim izvedbama zbor Muzičke akademije u Sarajevu pod ravnanjem fra Emanuela Josića te Nina Karadžić, studentica na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Novi magistri međureligijskih studija i izgradnje mira su: Safet Mušić, Emina Tafro, Anita Tolo, Bojan Topić, Medina Fazlić, Ismeta Begić, Maja Balaban Lolić, Željka Ergelašev, Emilija Pavićević, Anesa Agović i Dražen Janko.

Novim magistrima od srca čestitamo i želimo mnogo uspjeha u daljnjem životu i radu.

Foto: Igor Isanović