Univerzitet u Sarajevu - Katolički bogoslovni fakultet

ODRŽAN MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SIMPOZIJ NA KBF-U

U četvrtak i petak, 10. i 11. studenoga 2022., na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu održan je međunarodni znanstveni simpozij „Teologija svećeništva – identitet svećenika u duhu sinodalnosti Crkve“.

U četvrtak u poslijepodnevnim satima dana održana su tri predavanja. Uvodno predavanje pod naslovom “Kristološki temelji teologije svećeništva” održao je doc. dr. Josip Knežević, profesor patrologije, kršćanskog nauka i ekumenizma na KBF- u u Sarajevu. Doc. dr. Emanuel Petrov, profesor dogmatske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu održao je predavanje na temu “Smisao teologije svećeništva – bitne značajke tradicije o identitetu.” Posljednje predavanje prvoga dana pod naslovom “Tradicija i novi pogledi na teologiju svećeništva” održao je izv. prof. dr. Davor Vuković, profesor fundamentalne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku. Nakon predavanja uslijedila je diskusija. Program prvoga dana moderirao je prof. dr. Darko Tomašević.

Drugi dio simpozija održan je u petak u prijepodnenvim satima a u programu su bila četiri predavanja. “Glavni odnosi svećeničkog života” naalov je predavanja koje je izložio dr. sc. Ivan Šarčević, profesor pastoralne teologije i katehetike na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Docent na Katedri kanonskog prava na KBF-u u Sarajevu dr. sc. Ilija Marković održao je predavanje “Evanđeoski savjeti u svećeničkom životu.” Nakon diskusije posljednja dva predavanja na simpoziju bila su: “Izazovi i problemi kao ‘virusi’ u svećeničkoj formaciji” doc. dr. Mile Vidića, profesora filozofije na Teološko-katehetskom institutu u Mostaru dok je posljednje predavanje pod naslovom “Molitva i stalna formacija kao dužnosti u svećeničkom životu” održao doc. dr. Taras Barščevski, profesor Novog Zavjeta na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nakon predavanja uslijedila je diskusija nakon čega je usljedio završetak simpozija. Program drugoga dana moderirao je izv. prof. dr. Dubravko Turalija.

Foto: ktakbih.net; Josip Knežević