Univerzitet u Sarajevu - Katolički bogoslovni fakultet

PREDSTAVLJENA KNJIGA “BENEDIKT XVI. UČITELJ VJERE”

U utorak, 7. ožujka 2023. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu predstavljena je knjiga pod naslovom „Benedikt XVI. učitelj vjere“ koja je nedavno otisnuta u nakladi kuće „Tonimir“ iz Varaždinskih Toplica. Predstavljanje je moderirao profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu vlč. dr. sc. Josip Knežević.

Pozdrav svima nazočnima u ime odsutnog nadbiskupa metropolita vrhbosanskog mons. Tome Vukšića i u svoje ime uputio je nadbiskup u miru kardinal Vinko Puljić.

Izrazio je radost da je Petar Marija Radelj bio spreman prirediti ovu knjigu kao i da ju je otisnula nakladnička kuća „Tonimir“. Odgovarajući na pitanje, zašto je izdana ova knjiga, kazao je da neće svi pročitati sve ono što je papa Benedikt 16. napisao, ali da mogu pročitati ovu knjigu koja je sažeti prikaz života i djela pape Benedikta XVI. Podsjetio je na priču o dvojici istraživača kojima je u jednoj pećini u potpunoj tami ponuđeno da uzmu nešto od onoga što su rukama mogli opipali uz opomenu da će se pokajati i ako uzmu i ako ne uzmu ono što im je ponuđeno. Tako jedan nije uzeo ništa, a drugi je uzeo samo dio od onoga što im je ponuđeno u želji da vidi o čemu je riječ. Nakon izlaska iz pećine vidjeli su da je riječ o draguljima pa se pokajao onaj koji nije uzeo ništa, ali i onaj koji nije uzeo sve što mu je ponuđeno nego samo dio. „Rekao bih da je učitelj vjere naš papa Benedikt XVI. dragulj te da je zaista bio ne samo učitelj nego i svjedok. Zato smatram da će ovi članci o njemu poslužiti mnogima da ga istinski bolje upoznaju“, kazao je kardinal Puljić te zahvalio uredniku, izdavaču, predstavljačima i Katoličkom bogoslovnom fakultetu za domaćinstvo i organizaciju.

O spomenutoj knjizi najprije govorio profesor na KBF-u u Sarajevu vlč. dr. sc. Hrvoje Kalem.

Pojasnio je da je riječ o kolažu tekstova koji su izvorno objavljeni između 1. i 22. siječnja 2023. na portalu katoličkih teologa Vjera i djela. Kazao je da su na početku knjige, umjesto klasičnog uvoda, donesena promišljanja osmorice recenzenata s osvrtima i poticajima za njeno čitanje među kojima su kardinal Puljić i nadbiskup Želimir Puljić. „Ovu vrlo dobro, i rekao bih ciljano, priređenu knjigu trebalo bi imati uza se kao mali podsjetnik Ratzingerove teologije, te života i nauka Benedikta XVI,. i to onako kako su to vidjeli njegovi najbliži suradnici i drugi. Naravno, nemoguće je donijeti sve, teško je čak izabrati najbolji dio njegove teologije i nauka i ukoričiti ga, jer je, po mom skromnom sudu, sve jednostavno teološki toliko plemenito kod ovog pape teologa, tako da što god bi ušlo u neku knjigu, bilo bi kvalificirano kao izvrsno“, rekao je profesor Kalem te dodao da knjiga sadrži lijepo stilski formulirane biografske podatke, potom neka Benediktova pisma, zatim mišljenja njegovih bližih ili daljih suradnika koji govore o njemu kao učitelju vjere, kao onomu koji je imao formativni učinak na mnoge, kao onomu koji je mnoge naučio vjerovati i gledati stvarnost očima vjere. Istaknuo je da se lik i djelo teologa J. Ratzingera i pape Benedikta XVI. može promotriti kroz tri razdoblja njegova života: 1) kao teologa, 2) kao nadbiskupa i prefekt Kongregacije za nauk vjere i 3) kao pape. „Radi se zapravo o onomu što, nasuprot različitim relativizmima, mislim da se može s pravom nazvati realizmom. Nasuprot općeprisutnom relativizmu vjere, kod ovog pape teologa susrećemo nedvosmisleno izražen realizam vjere; nasuprot pluralističkom relativizmu spasenje, Benedikt XVI. je kristalno jasno isticao realizam spasenja; i naspram relativizma Logosa/Riječi, papa zagovara realizam Riječi“, rekao je vlč. Hrvoje Kalem.

Član Franjevačke provincije Bosne Srebrene i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu dr. sc. fra Vili Radman u svom je predstavljanju spomenuo da se za kardinala J. Ratzingera, papu Benedikta XVI., može reći da je bio pravi čovjek na pravom mjestu – samo u „krivo vrijeme“: u vrijeme „diktature relativizma“.

Podsjetio je da je na početku konklava godine 2005. kao dekan Kardinalskoga zbora kardinal Ratzinger dijagnosticirao diktaturu relativizma kao stanje duha „koji ništa ne priznaje kao definitivno i koji kao posljednju mjeru dopušta samo vlastito ja i njegove prohtjeve“. „Ova dijagnoza pogađa u srž problema. Moderni i postmoderni relativizam zapao je u doba postmoderne u stanje delirija, samoopijenosti i samozaslijepljenosti, u kojem mu su stvarnost još samo priviđa. Društvena realnost koju proizvodi umjetne je naravi: sagrađena od medijskih elemenata koji demokraciju transformiraju u medijakraciju kojoj upravo egzistencijalno odgovara to doba nakon istine, post-truth. Istina se ne traži, nego kreira: bitno je čiji narativ dominira. A kardinal Ratzinger se upravo htio držati istine: Nadnaravne oličene u Isusu Kristu i naravne koja proizlazi iz određenja čovjeka kao bića koje traži istinu. Ovo je istina koju njegovi medijski i drugi protivnici nisu trebali. Zbog toga nije bio ljubimac tih medija i krugova. Ova borba za istinu jedna je od temeljnih oznaka njegova života koja se očituju i njegovom geslu cooperatores Veritatis, to jest suradnici Istine (3 Iv 1,9), koje je odabrao kad je postao münchenski nadbiskup 1977. godine“, istaknuo je profesor Radman.

Na kraju se nazočnima u ime nakladničke kuće „Tonimir“ obratio gospodin Stjepan Juranić napominjući da mu nije bilo teško doći iz Varaždinskih Toplica u Sarajevo na ovo predstavljanje.

Istaknuo je važnu ulogu kardinala Puljića u izdavanju ove knjige te zahvalio KBF-u za domaćinstvo. „Drago mi je da je izrečeno ovoliko lijepih riječi na račun ove knjige, što samo opravdava njezino objavljivanje“, kazao je gospodin Juranić ističući da je ova knjiga poruka pape Benedikta XVI. svim katolicima da čvrsto stoje u vjeri i da se ne daju zbuniti. Dodao je i da je ova knjiga poticaj teolozima i svima ostalima da se duboko istraži vrijednost teološke misli i djelovanja pape Benedikta XVI. Kazao je da se svih tridesetak osoba u ovoj knjizi slažu da je papa Benedikt XVI. bio učitelj vjere te da je upućivao u njezino bogatstvo i svoje slušatelje i čitatelje učvršćivao „u onoj istoj vjeri koja im je predana od apostola i koja je njima objavljena“. „Želim vama svima da se u tom smislu obogatite i da se u vama ojača i uzraduje kršćanska vjera“, poručio je gospodin Juranić. (kta)