Univerzitet u Sarajevu - Katolički bogoslovni fakultet

Međunarodna konferencija: Kritično vrijeme za gradnju mostova: katolički moralni teolozi danas

Date :
Vanue :
26. srpnja - 29. srpnja 2018.
Time :
- 9:00
Host :
Katolički školski centar sv. Josip Sarajevo

Od 26.-29. srpnja 2018. godine mreža „Katolički moralni teolozi Crkve u svijetu“ (CTEWC) će održati treću međunarodnu konferenciju pod nazivom „Kritično vrijeme za gradnju mostova: katolički moralni teolozi danas“. Konferencija će se održati u Katoličkom školskom centru sv. Josip u Sarajevu.

Konferencija želi promišljati o dva temeljna pitanja: klimatske promjene i njegov utjecaj na okoliš i marginaliziranu populaciju, te tragična banalnost trenutnih političkih vođa u mnogim zemljama. Nakon skoro 15 godina građenja mreže oko 1400 moralnih teologa, CTEWC želi promišljati o navedenim temama. Zanimljivo Sarajevo nudi tri konteksta koja su relevantna u današnjem sviejtu: međureligijski i međukulturni dijalog; izgradnja mira i etički sukob; ekonomski problemi (nezaposlenost je oko 40%).

Oko 500 pozvanih moralnih teologa, iz 80 zemalja svijeta, sudjelovat će na konferenciji, gdje će otprilike sa svakog kontinenta bili nazočno oko 100 sudionika. CTEWC je imao prvu međunarodnu konferenciju u Padovi 2006. godine (s 400 sudionika iz 54 zemlje), a drugu u Tridentu 2010. (sa 600 sudionika iz 72 zemlje). Nakon niza regionalnih konferencija (Manila 2008.; Bangalore 2012.; Nairobi 2012.; Berlin 2013.; Krakov 2014.; Bangalore 2015. i Bogota 2016.), CTEWC je učvrstio mrežu i stoga treća međunarodna konferencija želi promovirati „gradnju mostova“u svijetu kao nešto što je nužno. Stoga će u Sarajevu oko 75% sudionika biti iz „južne“ hemisfere (nerazvijenog juga).[1] CTEWC se pobrinuo za smještaj i putne troškove za preko 250 sudionika omogućivši im sudjelovanje na konferenciji. Među sudionicima je oko 30% žena i 70 % muškaraca.[2] Oko 30% sudionika su mlađe dobi, uključujući studente na doktorskom studiju, redovite studente, te volontere i prevoditelje.

Program se sastoji od 36 plenarnih izlaganja, 100 usporednih kratkih predstavljanja te 114 predstavljanja uz postere. Svi pokrivaju teme konferencije iz različitih mjesnih konteksta i pomoću različitih znanstvenih metodologija. Konferencija također uključuje rasprave, promišljanja, te predstavljanje Sarajeva od strane organizacije „Mladi za mir“.

Među predstavljačima su neki od najeminentnijih moralnih teologa u svijetu, poput Paula Schotsmansa, iz Leuvena u Belgiji; Linde Hogan iz Dublina, te Charlesa Currana s Južnog Metodističkog Sveučilišta iz Dallasa. Plenarno zasjedanje će se baviti klimatskom i političkom krizom, a o tome će govoriti isusovac Goerge Kodithottam, teolog s Gujarat Vidya Deep Regional Seminary u Vadodari (Indija), te Mary Yuen, profesorica socijalne etike na Holy Spirit Seminary Collegeu u Hong Kongu.

Drugi plenarni izlagači uključuju s. Alison Munro, direktoricu AIDS ureda Biskupske konferencije Južne Afrike; Msgr. Francisco Niño Súa, pomoćnik glavnog tajnika krajevne Latinsko Američke biskupske konferencije; te Emmanuel Katongole, iz Ugande koji trenutno djeluje na University of Notre Dame’s Kroc Institute for International Peace Studies u Indiani.

Gradonačelnik Abdualah Skaka će pozdraviti skup na prijemu nakon otvaranja a koje će biti 26. srpnja u gradskoj Vijećnici. Od domaće sveučilišne zajednice na konferenciji će govoriti Darko Tomašević, Zilka Šiljak te Zorica Maros.

Dana 28. srpnja slavit će se Sveta misa u sarajevskoj katedrali, kojoj će predsjedati kardinal Blase J. Cupich (Chicago) te Vinko kard. Puljić. Na zatvaranju konferencije, 29. srpnja, će govoriti kardinal Peter Turkson, predsjednik vatikanskog dikasterija za Promociju cjelovitog ljudskog razvoja.

Konferenciju su financijski podržali Odbor za pomoć Crkvi Srednje i Istočne Europe Američke biskupske konferencije, Isusovačka konferencija USA i Kanade; Konrad Adenauer Stiftung; Misereor; Missio; Missio-Aachen; Renovabis; te mnogi drugi anonimni donatori.

Katolički bogoslovni fakultet u Sarajevu je pomogao u organizaciji ovog međunarodnog simpozija.

[1] S juga dolaze 242 sudionika iz 59 zemalja, te 204 iz „bogatog“ sjevera iz 19 zemalja (Australija, Japan, Zapadna Europa te USA). Afriku i Aziju će predstavljati 16 zemalja (52 iz Afrike i 76 osoba iz Azije). Iz Središnje Amerike, Kariba, Južne Amerike će biti 72 sudionika iz 17 zemalja. 45 sudionika iz Istočne Europe, Srednje Europe i Balkanskih zemalja dolazi iz 10 zemalja. Iz Zapadne Europe dolazi 79 sudionika iz 14 zemalja te 90 iz USA (te još 19 studenata koji studiraju u USA, ali su iz drugih zemalja). Za razliku od konferencije u Tridentu, gdje je preko 400 sudionika dolazilo iz Europe i USA, ova u Sarajevu je puno raznovrsnija kad se pogledaju sudionici.

[2] Od 147 prisutnih žena, 123 su laikinje, te 24 redovnice. Od 299 muškaraca, 155 je laika. Od 144 zaređena svećenika, 38 ih je dijecezanskih; 1 biskup (iz Južnog Sudana); 3 kardinala i 102 redovnika, uključujući isusovce, redemtoriste, dominikance, franjevce, salezijance, karmelićene, verbite, servite i nekoliko drugih redovničkih zajednica.