Univerzitet u Sarajevu - Katolički bogoslovni fakultet

NAJAVA TEOLOŠKE TRIBINE: „TEOKRACIJA KAO DRUŠTVENO UREĐENJE”

Date :
Vanue :
2. prosinca 2019.
Time :
- 20:00
Host :
Katolički bogoslovni fakultet u Sarajevu

 

 

 

 

 

 

 

U ponedjeljak, 2.12.2019., s početkom u 20h, na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu bit će održana teološka tribina „Teokracija kao društveno uređenje“. Gost predavač je prof. dr. Nusret Isanović s Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Moderator i voditelj tribine je doc. dr. Oliver Jurišić. Inače, tribina se održava u sklopu godišnjeg programa „Religiozna praksa i političko djelovanje.“

Kratki uvod u temu:

Riječ teokracija nas nedvojbeno može podsjetiti na islamske teokratske režime Bliskog Istoka, međutim, teokracija kao oblik društvenog uređenja se spominje već i u Bibliji, a također ga pronalazimo i dan danas čak i na demokratskom Zapadu; npr., amiške i huteritske zajednice u SAD-u. Na tribini razmišljamo o smislu i dosegu ovoga pojma. Čini li se on danas politički posve potrošenim i nadvladanim? Nudi li ipak možda neke korisne aspekte od kojih bi mogla profitirati i moderna demokratska društva? Pružaju li mu možda danas neuspjesi demokracije novu priliku i zamah?

Pod najavljenom temom se svakako otvara i pitanje o odnosu političkog i religioznog. Predstavlja li politika možda sudbinu religije na ovom svijetu ili se prije čini da je obratno?

Dobro došli!