Univerzitet u Sarajevu - Katolički bogoslovni fakultet

Drugi dio znanstvenoga skupa o slugi Božjem Josipu Stadleru

U povodu 100 godina od smrti sluge Božjega Josipa Stadlera u Slavonskom Brodu, u pastoralnom centru župe gdje je kršten Gospe Brze Pomoći, upriličen je, 29. studenoga, drugi dio međunarodnoga znanstvenoga skupa.

Tema simpozija bila je Josip Stadler (1843.-1918.) u kontekstu beatifikacije. Duhovni profil i društveno djelovanje snagom službe. Pod pokroviteljstvom Đakovačko-osječke i Vrhbosanske nadbiskupije te Grada Slavonskoga Broda, kao i aktivno sudjelovanje rodne župe prvoga vrhbosanskoga nadbiskupa, simpozij su organizirali Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Đakovu, zatim Katolički bogoslovni fakultet Univerziteta u Sarajevu i Hrvatski Institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Slavonski Brod.

Studijski je dan okupio dosta osoba iz crkvenoga i javnoga života. Otvarajući ga kao glavni moderator dr. Pero Aračić, inače sin Slavonskog Broda, istaknuo je kako ga je – dok je pripremao ovaj i prošloga mjeseca u Sarajevu održani prvi dio ovoga simpozija – uistinu zadivio, obogatio i oplemenio život i djelo sluge Božjega Josipa Stadlera o kojem prije toga i nije toliko puno znao.

“Zadivio sam se koliko je Stadler važna osoba u povijesti hrvatskoga naroda. On je doista bio čovjek principa i svetoga života. Posebno mi je nadahnuće ono što je konstanta njegova života – to što je bio i ostao siromah i brinuo se za sirotinju”, rekao je među ostalim dr. Aračić.

Naglasivši važnost simpozija čiji je cilj na znanstveni način vrednovati Stadlerov život i djelo, prigodnim riječima obratili su se predstavnici organizatora i pokrovitelja skupa, te drugih institucija. Đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić kao domaćin je u pozdravnoj riječi istaknuo da se Slavonski Brod može ponositi tako velikim sinom kao što je Stadler, te da on posebno povezuje hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, napose Hrvate s jedne i druge rijeke Save. Dodao je da je Đakovačko-osječka nadbiskupija također ponosna na toga velikoga sina svoje Nadbiskupije, te se raduje njegovu uzdizanju na čast oltara.

Wordpress Photo Gallery

Kako je cilj simpozija na znanstveni način vrednovati Stadlerov iznimno bogati život i djelo prigodna izlaganja – uz moderiranje dr. Marijana Šabića dr. Pave Jurišića – svatko sa svoga stajališta održali su: dr. Mato Artuković na temu Zavičaj i zavičajnik: Prilog o odnosima Broda prema nadbiskupu Stadlerudr. Vlatko Dolančić na temu Pisani izvori o Josipu Stadleru u Nadbiskupijskom arhivu u Đakovudr. Zoran Grijak na temu Djelovanje i suradnja vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera i dubrovačkog biskupa Josipa Marčelića tijekom preustroja Zavoda sv. Jeronima u Rimu i svetojeronimske aferedr. Stjepan Matković na temu Dvije vizije modernog pravaštva: nadbiskup Josip Satdler i Josip Frankdr. Milenko Krešić na temu Nadbiskup Stadler i hrvatska narodna zajednica: nastanak i razvoj sukoba, te misija izmirenja apostolskog delegata Peree Bastiena (1908.-1912.)dr. Pero Aračić i dipl. theol. Anto Pavlović na temu Naglasci u Stadlerovom pastoralnom radu onda i danas: rubni i napuštenidr. Ružica Pšihistal i prof. Mirko Ćurić na temu Strossmayer i Stadler kao Ćiril i Metod u prigodnici fra Grge Martića te dr. Finka Tomas koja je govorila o temi Čovjek molitve i bezgraničnog pouzdanja u Boga.

Nakon predavanja razvila se zanimljiva diskusija u kojoj je aktivnoga udjela napose uzeo đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons. Marin Srakić, a zapaženo su bile nazočne Stadlerove duhovne kćeri Služavke Maloga Isusa i domaći vjernici.

izvor: https://www.nedjelja.ba