Univerzitet u Sarajevu - Katolički bogoslovni fakultet

PROJEKTI

PROJEKT RESILIENCE

Projekt RESILIENCE – Izgradnja europskog odgovora na izazove vjerske raznolikosti

Pokretanje projekta RESILIENCE, koji se finansira u okviru EU programa Horizont 2020, od rujna 2019. godine označilo je važan korak prema uspostavljanju evropske istraživačke infrastrukture na području religijskih studija. Dvanaest akademskih institucija iz deset zemalja udružilo je snage kako bi započelo ovaj dvogodišnji projekt s konačnim ciljem izgradnje evropskog odgovora na izazove vjerske raznolikosti.

Vjerska raznolikost predstavlja sve veći izazov evropskom društvu, što rezultira povećanom potrebom za međusobnim razumijevanjem. Infrastruktura religijskih studija doprinijet će  razumijevanju preko znanstvenih istraživanja, s uvjerenjem da je znanje najbolje sredstvo za zajednički odgovor na pitanja vezana za vjersku raznolikost.

Pripremne radnje za uspostavljanje jedne ovakve istraživačke infrastrukture na evropskom nivou odvijale su se i proteklih godina kroz projekt ReIReS, koji je također finansirao program Horizont 2020. Nastavljajući u istom pravcu, dvanaest akademskih institucija iz deset zemalja udružilo je snage u projektu RESILIENCE, čiji je početak označio prvi sastanak održan 6–7. rujna 2019. u Bolonji.

RESILIENCE (REligious Studies Infrastructure: tooLs, Expert, conNections and CEenters) će u prvom redu služiti akademskoj zajednici, ali će se istovremeno svojim utjecajem znatno proširiti i van akademske zajednice. RESILIENCE nudi alate za inovativan pristup religijskim studijima koji se mogu koristiti za izgradnju evropskog odgovora na izazove vjerske raznolikosti.

Trenutno je projekt RESILIENCE fokusiran na pripremu prijedloga za uspostavljenje istraživačke infrastrukture u religijskim studijima. Prijedlog će u godini 2020. biti predstavljen na ESFRI forumu, sa očekivanjem da će postati dio nove mape puta Evropskog strateškog foruma za istraživačke infrastrukture (ESFRI Roadmap 2021).

Univerzitet u Sarajevu sudjeluje u navedenom projektu preko Fakulteta islamskih nauka i Katoličkog bogoslovnog fakulteta.

RESILIENCE je započeo u rujnu 2019. godine i trajat će dvije godine. Sredstva su osigurana iz programa Evropske unije Horizont 2020, na temelju sporazuma br. 871127. Horizont 2020 je europski program finansiranja istraživanja i inovacija u Evropi.

ESFRI je Europski strateški forum za istraživačke infrastrukture. To je strateški instrument za razvoj znanstvene integracije Europe i jačanje njezina međunarodnog dosega.

Više informacija dostupno na: www.resilience-ri.eu.

Projekt Resiliance na društvenim mrežama:

https://www.linkedin.com/company/resilience-ri/

https://www.facebook.com/resilienceRI/

https://www.instagram.com/resilience_ri/

https://twitter.com/resilienceRI

https://www.youtube.com/channel/UC3DBKl9jzFyFibWhAWyx5Sw

 Partneri u projektu RESILIENCE

 • Fondazione per le Scienze Religiose Giovanni XXIII (IT)
 • Westfälische Wilhelms-Universität Muenster (DE)
 • École Pratique des Hautes Études (FR)
 • Katholieke Universiteit Leuven (BE)
 • Leibniz-Institut für Europäische Geschichte (DE)
 • Uniwersytet Warszawski (PL)
 • Institut für Angewandte Informatik (DE)
 • Theological University of Apeldoorn (NL)
 • Sofijski univerzitet „Sveti Kliment Ohridski“ (BG)
 • Volos Academy for Theological Studies (GR)
 • Univerzitet u Sarajevu (BiH)
 • Albanian University UFO (AL)