Univerzitet u Sarajevu - Katolički bogoslovni fakultet

RESILIENCE Program internacionalnih posjeta (TNA – Transnational Access Program) otvoren za istraživače iz oblasti religijskih studija

RESILIENCE – Istraživačka infrastruktura za religijske studije, sa ponosom objavljuje pokretanje prve usluge za sve pripadnike zajednice religijskih studija: Program internacionalnih posjeta – TNA program (Transnational Access Program). Korisnicima ovog programa bit će omogućen direktan pristup  kolekcijama sedam vodećih istraživačkih institucija i univerziteta u Evropi, uz podršku stručnjaka iz oblasti.

Program internacionalnih posjeta predstavljaju prvu uslugu koju RESILIENCE nudi zainteresiranim pripadnicima zajednice religijskih studija. Sedam vodećih istraživačkih institucija i univerziteta u Evropi omogućit će korisnicima programa fizički i virtualni pristup svojim kolekcijama i ekspertizama na direktan i efektivan način. Svaka institucija domaćin također će korisnicima ustupiti mjesto za rad, pomoć u istraživanju kroz fizičke i digitalne kolekcije, preporuke i upute za lokalna putovanja i smještaj, kao i druge beneficije specifične za svaku pojedinačnu instituciju. Značajno je napomenuti da će korisnicima programa biti ponuđeno stručno vodstvo iskusnih istraživača institucije domaćina, kao i prilike za umrežavanje sa domaćim istraživačima tokom posjeta.

Institucije prijema

TNA institucije domaćini su: RESILIENCE koordinator FSCIRE (Institut za religijske  studije u Bolonji) (IT), Katolički univerzitet u Luvenu (KU Leuven) (BE), Teološki Univerzitet u Apeldoornu (NL), Univerzitet u Sarajevu (BiH), Akademija za teološke studije u Volosu (GR), Univerzitet u Minsteru (Westfälische Wilhelms-Universität Muenster) (DE) i Univerzitet Sveti Kliment Ohridski u Sofiji (BG). U narednom periodu RESILIENCE će i drugim zainteresiranim institucijama ponuditi mogućnost prijema kandidata kroz TNA program.

Poziv za prijavu

Poziv za dostavljanje prijava otvoren je od 9. maja do 1. jula 2022. godine. Za kratke posjete institucijama domaćinima u školskoj 2022-2023. godini, prijaviti se mogu istraživači bez obzira na stepen istraživačke karijere. Poziv za prijavu dostupan je ovdje.

Univerzitet u Sarajevu sa zadovoljstvom i ponosom učestvuje u razvoju RESILIENCE infrastrukture i nudi pristup univerzitetskim bibliotekama i arhivima u okviru prvog RESILIENCE TNA programa. Tokom kratkih posjeta, kandidati će biti u prilici da se upoznaju sa stručnjacima i istraživačima na našem Univerzitetu, te pristupiti bogatim kolekcijama iz oblasti religijskih studija. Univerzitet u Sarajevu sa zadovoljstvom iščekuje prve prijave i posjete kroz TNA program, kao i otvaranje novih prilika za proširenje istraživačke saradnje kroz RESILIENCE – Prof. dr. Dženana Husremović, prorektorica Univerziteta u Sarajevu

O RESILIENCE infrastrukturi

RESILIENCE je jedinstvena, interdisciplinarna istraživačka infrastruktura za religijske studije, kroz koju se razvija platforma visokih performansi, pružaju razvojni alati i velike količine podataka istraživačima i naučnicima iz svih naučnih oblasti povezanih sa različitim aspektima izučavanja religije, bilo u sadašnjosti ili kroz historiju. RESILIENCE infrastruktura je nedavno uvrštena u ESFRI Mapu puta za 2021. godinu, te je za pripremnu fazu koja će trajati od 2022. do 2026. godine, osigurala sredstva od Evropske komisije.

O ESFRI-ju

ESFRI je Evropski strateški forum za istraživačke infrastrukture. To je strateški instrument za unapređenje naučne integracije Evrope i jačanje njenog međunarodnog dosega. ESFRI Mapa puta je ključni instrument za dugoročno evropsko strateško planiranje razvoja istraživačkih infrastruktura.

Poziv za prijavu na RESILIENCE TNA program

Detaljne informacije o prvom pozivu za prijavu na RESILIENCE TNA program možete pronaći ovdje.

RESILIENCE Partneri

 • Albanian University UFO (AL)
 • Bar-Ilan University (IL)
 • École Pratique des Hautes Études (FR)
 • Fondazione per le Scienze Religiose (IT)
 • Institut für Angewandte Informatik (DE)
 • KU Leuven (BE)
 • Leibniz Institute of European History (DE)
 • Sofiiski Universitet Sveti Kliment Ohridski (BG)
 • Theological University of Apeldoorn (NL)
 • University of Sarajevo (BIH)
 • Uniwersytet Warszawski (PL)
 • Volos Academy for Theological Studies (GR)
 • Westfälische Wilhelms-Universität Muenster (DE)

Resursi

Ovdje možete pronaći logo, fotografije i druge materijale.

Kontakt

Služba za naučnoistraživački rad

Univerzitet u Sarajevu

Obala Kulina bana 7/II, 71000 Sarajevo

Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 56 51 23

E-mail: nir@unsa.ba

(www.unsa.ba)